fien

Sumussa kohti kuntavaaleja

Kuntavaalit tulevat – oletko valmis? Etkö? Älä välitä, eivät ole ketkään muutkaan. Vaalipäivä on yhdeksäs huhtikuuta, mutta eipä sitä huomaa sen paremmin kansalaisten pöytäkeskusteluissa kuin poliitikkojen puheissakaan.

Aina luotettavat poliittiset “lähteet” kertovat, että kaikilla puolueilla on vaikeuksia rekrytoida ehdokkaita. Siitä huolimatta, että maailma kohisee Trumpista, Brexitistä ja Marine Le Penistä, Suomessa ei politiikka näytä kiinnostavan. Ehdokaslistat menevät kiinni helmikuun lopussa, ja silloin selviää, kuinka laihaa innostus päättää yhteisistä asioista on.

Kuntavaalit ovat aina olleet laimean mielenkiinnon vaali. Historiallisesti äänestysprosentti vaihtelee 60–65 välillä, ja viime vaaleissa se jäi jo 58:aan. Nyt saattaa syntyä tässäkin ennätys.

Poliittisiin perinteisiin kuuluu, että oppositio syyttää hallitusta kaikesta, mutta tällä kertaa syytöksissä on perää. Laimea vaali-into on kokonaan hallituksen syytä. Hallituksen ajama sote- ja maakuntauudistus tarkoittaa sitä, ettei oikein kukaan tunnu tietävän, mistä kuntapäättäjät päättävät tulevaisuudessa.

”Kuntavaalit ovat aina olleet laimean mielenkiinnon vaalit”.

Tämä näkyy, kun katsoo puolueiden vaaliohjelmia. Monilla on ohjelmassaan asioita, jotka kuuluvat viime kädessä valtion, eivätkä kuntien päätäntävaltaan.

Suorastaan historiallista lienee se, kuinka moni kansanedustaja jättää vaalit väliin. Kansanedustajien osallistuminen kuntavaaleihin on aina ollut kiistanalainen kysymys – ehtiikö edustaja hoitamaan kunta-asioita – mutta puolueet ovat aina pitäneet sitä kuitenkin tärkeänä. Jopa niin tärkeänä, että poisjättäytymisestä on uhattu rangaista. Kansanedustajat kun ovat perinteisesti äänimagneetteja.

Edustajien haluttomuuden ymmärtää. Voiko edustaja oikeasti olla kunnanvaltuutettu, maakuntavaltuutettu ja kansanedustaja? Moni edustaja todennäköisesti valitsee mielessään kaksi jälkimmäistä vaihtoehtoa, siellähän rahan ja vaikutusvallan uskotaan piilevän.

Aika näyttää, minne tässä kunta-maakunta-valtio-kolmiodraamassa valta asettuu. Sinne asettuvat ajan mittaa myös ehdokkaat.

Kuva: Getty Images

Kirjoittaja:

Eero Iloniemi

Asiantuntija, yhteiskuntasuhteet

+358 50 380 9441