fien

Eduskunnan salaiset kävijälistat

Suomen Kuvalehti muiden medioiden joukossa on julkaissut eduskunnan kohutut salaiset kävijälistat. Peräti kahdeksansivuisessa artikkelissa paljastetaan, että eri ministeriöiden virkamiehet asioivat paljon eduskunnassa. Kävijälistan ykkösenä on suojelupoliisin Jan Sjöblom. Siitä voi tehdä vaikka mitä johtopäätöksiä valtion väkivaltakoneiston ja parlamentarismin tilasta, mutta ei kannata. Sjöblom on kävijätilaston ykkönen, koska eduskunta valmisteli uutta tiedustelulakia ja Sjöblom on suojelupoliisin päälakimies ja tiedustelulain valmistelun parlamentaarisen seurantakomitean sihteeri. Hänen bongaamisensa eduskunnasta on yhtä loogista kuin bussikuskin bongaaminen ratin takaa.

Myös Manifeston nimi näkyy kävijätilastoissa. Työhömme kuuluu asioida eduskunnassa, koska haluamme valistaa kansanedustajia heidän säätämiensä lakien vaikutuksista elinkeinoelämälle ja muille yhteisöille. Viestintätoimistoissa ollaan yleensä tyytyväisiä, kun nimi tulee mainituksi julkisuudessa, mutta tällä kertaa on pakko myöntää, että maininta ei johdu mistään poikkeuksellisesta suorituksesta, vaan täysin rutiinitoimesta. Tehtävämme on saattaa asiakkaamme yhteen päättäjien kanssa.

”On vaikea uskoa, että kansalaiset kovin montaa viikkoa jaksavat seurata sitä, että virkamies on käynyt virkansa puolesta eduskunnassa”.

Suurin uutinen koko tässä vierailijalistakohussa on ainakin allekirjoittaneelle ollut se, että eduskunta ei säilytä kävijälistoja. Luulisi sen olevan jo talon turvallisuuden kannalta ihan perusjuttu. Jokainen helsinkiläinen hotellikin pystyy kertomaan, ketkä siellä yöpyivät toissa päivänä. Mutta eduskunta ei muka tiedä eilisistä kävijöistä mitään.

Eduskunnan vierailijalistoja on haluttu julkisiksi avoimuuden nimissä. Ainakaan meillä Manifestossa ei ole mitään tällaista käytäntöä vastaan. Siitä ei olisi meidän toiminnalle mitään haittaa, joskin on vaikea nähdä mikä on se julkinen hyöty mikä listoilla saavutetaan. On vaikea uskoa, että kansalaiset kovin montaa viikkoa jaksavat seurata sitä, että virkamies on käynyt virkansa puolesta eduskunnassa, tai että taksiliikenteen vapauttamista ajava Uber asioi siellä yhtä tiuhaan kuin taksiliikenteen vapauttamista vastustava Taksiliitto.

Kirjoittaja:

Eero Iloniemi

Asiantuntija, yhteiskuntasuhteet

+358 50 380 9441