fien

20 vuotta viestintätoimistoyrittäjänä: ”Luulin jo nähneeni kaiken”

Manifesto täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Kahteenkymmeneen vuoteen yrittäjyyttä sisältyy monia vaiheita ja tapahtumia. Olemme nähneet IT-kuplan puhkeamisen, vuoden 2008 jälkeisen laman, lähes puolet myyntikatteesta tuoneen asiakkaan menetyksen sekä monia muita haastavia tilanteita.

Kokeneena yrittäjänä luulin jo nähneeni kaiken, mutta globaalia virusepidemiaa en osannut ennustaa. Voimme nyt lisätä senkin listallemme.

Mutta haastavat hetket eivät ole niitä, jotka jäävät mieleen, vaan vuosiin sisältyy paljon enemmän positiivisia ja riemukkaita käänteitä ja muistoja.

Olemme työllistäneet kymmeniä ihmisiä, antaneet usealle opiskelijalle ensimmäisen työpaikan alalla, pitäneet hauskaa työn ohessa ja tehneet lukuisia matkoja yhdessä, työskennelleet satojen mielenkiintoisten asiakkaiden ja myös yrittäjien kanssa, menneet naimisiin, ottaneet ensimmäiset asuntolainat, saaneet ja kasvattaneet lapsia sekä tulleet vähän ryppyisemmiksi, mutta toivottavasti myös viisaammiksi. Kaikkea sitä, mikä tekee työstä ja elämästä elämisen ja muistamisen arvoista.

Yrittäminen on ennen kaikkea elämäntapa, valinta, jonka myötä sekä saa että menettää jotain. Yrittäjänä saa vapauden päättää omasta työstään ja toteuttaa itseään haluamallaan tavalla. Mutta samalla myös menettää osan mielenrauhastaan, sillä epävarmuus, viimeinen vastuu sekä huoli jatkuvuudesta ja ihmisten työpaikoista on ainaista. Tämä korostuu erityisesti haastavina aikoina, kuten juuri tällä hetkellä.

Yrittäjäksi ei kuitenkaan olisi ryhtynyt, ellei sietäisi epävarmuutta. Kaikkeen tottuu, myös vastuuseen, ja välillä siitä jopa nauttii. Joten päivääkään en, muutamaa lukuun ottamatta, vaihtaisi pois kuluneesta kahdestakymmenestä vuodesta. Joten saamapuolella ollaan ja kirkkaasti.

Ja lopulta koronakin on vain yksi selvitetty haaste listallamme.

Yrittäjä ei kuitenkaan yritä yksin, eikä menesty yksin, varsinkin jos haluaa kasvattaa yritystään. Siksi iso kiitos kahdestakymmenestä vuodesta kuuluu kaikille, jotka ovat panoksellaan vieneet Manifestoa eteenpäin. Kiitos myös mahtaville asiakkaille, jotka ovat luottaneet ammattitaitoomme vuosien varrella.

En ole myöskään ollut yrittäjänä yksin, vaan yhdessä Mikko Koistisen kanssa. Matka alkoi Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta 90-luvun alussa ja jatkuu edelleen. Kiitos Mikko. Kiitos myös Antti Etelämäelle, joka oli Manifeston kolmas perustajajäsen ja mukana kymmenen ensimmäistä vuotta, sekä partneri Jonna Varhamalle, joka on ollut kantavia voimiamme viimeiset kymmenen vuotta.

Juhlavuotemme kunniaksi julkaisemme erilaisia 20-vuotisaiheisia kirjoituksia. Kukin manifestolainen omasta näkökulmastaan katsoen. Myös isot 20-vuotispirskeet oli suunnitteilla syksyksi, mutta koronaepidemian vuoksi pidämme ensi vuonna vieläkin suuremmat 21-vuotisjuhlat.

Hyvää ja aurinkoista kevättä kaikille!

Kirjoittaja:

Harri Kammonen

Partneri, toimitusjohtaja

+358 40 500 1120